Saturday, 21 November 2015

Aku Berhak Bahagia dalam 3 Wanita Yang Aku Cinta

RM30 termasuk caj pos
Hadiah misteri menanti 3 pembaca bertuah
Teks dan Gambar : Monalita Mansor

“Saya tak pernah ajar isteri saya berkurang ajar dengan mak dia sendiri.” Suara suamiku menusuk gegendang. Aneh, terus ke hati.
Diam. Kenapa hari ini, sepanjang hari aku bercuti, hal perempuan itu sahaja yang harus dibicarakan? Hebat sangatkah primadona ter- pinggir itu. Mahu sahaja aku meleretkan jari mencari nombor telefon abang. Ingin aku adukan segala ulah terancang wanita yang mengakui aku anaknya itu, tetapi tidak pernah sekalipun bersamaku sepanjang waktu aku membesar.
“Dia yang mulakan dulu. Saya cuma mengajar anak saya. Farah, anak saya.” Sengaja aku tekankan tiga perkataan terakhir itu agar lelaki yang kugelar suami itu cepat faham.
“Saya tak kata pun Farah anak tiri, kecuali kalau awak teringin…” Entah ugut entah gurau, tapi nyata ia kesasar dan tidak langsung mencuit, mahupun menakutkan aku. Pegun aku berdiri di tepi pintu gelangsar bilik.
“Saya tak nafikan, saya pun tak sukakan emak awak. Saya tak suka dia ada di sini, tapi tak bermakna awak boleh buat apa yang awak buat tadi pada dia.” Suamiku bersuara semula.
Perkataan dan akuan yang acapkali bersenandung di telingaku. Dia sering merungut tentang privasi, tentang hak memanjakan anak, seperti mana aku yang merungut kerana seakan-akan kehilangan Farah. Farah lebih sayangkan ami-nya. Sikit-sikit ami. Nak tidur, mahu tidur dengan ami. Nak ke mana-mana, mahu ami ada bersama. Rimas, sungguh, aku rimas dengan kehadirannya bagaikan dilumur miang keladi layaknya.
“Dia…eiii…menjengkelkan. Awak tahu tak,  annoying! Irritating! Setiap apa yang dia buat, semuanya macam berpura-pura…awak tahu tak?” luahku. Bukan kali pertama aku suara- kan.

“Tak tahu. Saya dah malas nak ambil tahu. Hanya satu perkara yang saya nak beritahu. She’s your mother,” putus suamiku, membuka baju kemejanya dan mencapai pelikat yang tergantung dan menghilang ke dalam bilik air. 

Friday, 20 November 2015

3 Perempuan Yang Aku Cinta dana 3 Wanita Yang Aku Cinta

RM30 termasuk caj pos
hadiah misteri menunggu pembaca bertuah
Teks dan Gambar : Monalita Mansor

Tidak mahu terlalu teruja meluahkan rasa bahagia kerana di sudut hati yang paling dalam, melepaskan diriku pada dia adalah keputusan yang paling sukar dan perit buatmu, perempuan. Maka, tak perlu aku berlebih-lebih tersengih atau ketawa ria seumpama memerah limau sekuat-kuat hati di atas luka yang belum nampak sembuhnya.
“Janji, saya dan mereka tidak diabaikan?” Kau mengenggam jemariku. Kuat, seakan-akan meminta aku berikrar sepenuh hati. Lima pasang mata di depan menikam irisku. Membawa erti yang rencam, sayu dan sukar.
“Kami semua amanat, saya mohon abah ingat apa-apa juga ikrar abah dengan emak dulu.” Lelaki muda yang seirasku itu seakan memberi amaran.
Aku tidak menganggapnya kurang ajar kerana itulah letaknya peranan anak lelaki. Membela keluarga dan memastikan maruah keluarga terpelihara elok sebagai pemimpin kedua selepas bapa. Kau, perempuan, masih terus mengenggam tanganku. Malah kini, kepalamu dilentukkan di bahuku. Manja sekali. Lelaki muda itu tersenyum. Begitu juga dengan adik-adiknya yang lain.
“Jangan lupakan kami, nanti. Selamat pengantin baru,” ujarmu, terus menyembamkan wajah ke dadaku, basah bajuku dek air mata. Aku cuba memahami lantas meleraikan kebimbanganmu dengan sekadar mengusap rambutmu.

Perempuan Tiga
“Awak pasti ke ni?” Kau teragak-agak, meraba pasti daripada tindakanku meletakkan borang yang aku bawa dari pejabat agama tadi.
“Yelah.”
“Boleh ke dia terima saya?” Ragu terus merajai hatimu.
“Awak tak percayakan saya lagi ya? Nak saya tunjukkan surat kebenaran ke?”
“Bukan…awak kena faham. Keputusan ni berat buat saya. Saya bukan sahaja berkahwin dengan awak, tapi dengan dua orang perempuan lagi dalam hidup awak.” Kau membetulkan kedudukan hujung tudung yang sebenarnya tidak senget pun.
“Dulu…masa saya tanya, awak kata awak tak kisah dimadukan?”
“Dulu…” Jari-jemarimu mengais-ngais  sesuatu di birai meja. Aku biarkan sahaja, perang perasaan sudah bermula. Aku tidak mahu ikut campur.

“Kita nak melunaskan…nak sempurnakan sebahagian daripada tuntutan agama. Bukankah awak sendiri yang bacakan petikan tu dulu. Syaitan, menanamkan jarum perosak ke dalam diri anak-anak Adam melalui syahwat. Sebab itu, lelaki dikehendaki kembali kepada isteri sekira- nya jika dia berkeinginan terhadap wanita di jalanan. Saya hanya mahu kembali kepada fitrah, salah?” tanyaku.

Thursday, 19 November 2015

Buku di Kafe

PM untuk harga
variasi novel baru dan terpakai  Buku di Kafe

Ulasan Kumpulan Cerpen : Tetamu Istimewa tulisan Mohd Helmi Ahmad

Teks dan Gambar : Monalita Mansor

Assalamualaikum dan Salam Kreatif.
*Gambar akan dimuatnaik kemudian.

Tanpa membaca blurb, saya terus menyelak himpuan 15 buah cerpen karya penulis prolifik,  Mohd Helmi Ahmad. Kumpulan cerpen yang diterbitkan ini semuanya telah tersiar di dalam media cetak sekitar tahun 2010 hingga 2012.
Walaupun dinamakan kumpulan cerpen remaja, sya kira pengarang tidak meletakkan khalayak pembaca remaja secara spesifik. Maka ada beberapa buah cerpen berjaya dihadam dan diulas oleh anak lelaki saya yang berumur 11 tahun.

Meskipun dikatakan cerpen remaja, pengarang sama sekali tidak mengabaikan kualiti estetika kepengarangan. Tema-tema yang dibawakan rencam namun memperlihatkan kedekatan pengarang dengan jadi diri keMalaysian (lihat Kuih Bakul Limau Mandarin, Piala Penentuan dan Rombongan Masuk Jawi).  Sekaligus dapat disimpulkan bahawa kumpulan cerpen ini sesuai dijadikan ejen penyatuan kaum di sekolah.

Persoalan yang diangkat agak sinonim dan dekat dengan khalayak seperti seputar dunia perguruan (lihat Kedondong Untuk Cikgu dan Haruan Di Pinggir Sawah), kelihatannya seperti klise namun pengarang masih menjunjung nilai moral yang tinggi dan terakam jelas di dalam kedua-dua cerpen itu.

Saya kira, pengarang sudah menemukan identitinya apabila menguasai aspek adat dan budaya dengan cemerlang. Malah menterjemahkannya pula tanpa terlalu memaksa pembaca sehingga tidak terasa kita sedang menghadam ilmu baru . Matlamat itu dizahirkan jelas oleh penulis melalui cerpen Rancanganku Rancanganmu, Bunga Telur Kenduri Kahwin, Haruan di Pinggir Sawah, Rombongan Masuk Jawi, Pulut Durian Santan Kelapa dan Tetamu Istimewa.  Saya terbau, betapa kerasnya keinginan pengarang untuk memberi kesedaran kepada pembaca remaja mengenai keindahan adat dan budaya Melayu.

Faktor peralihan usia, mungkin menyebabkan penulisan pengarang sudah lebih memokus kepada cerpen yang lebih islamik.  Tanpa terlalu bersyarah atau menghukum, pengarang menggarap mesej dakwah dengan cemerlang di dalam Mohamad Nur Islam dan Tentang Waris.
Menariknya, sepanjang pengalaman saya membaca cerpen, inilah kali pertama, saya gagal memecahkan klu yang dibawa oleh pengarang di dalam cerpen Tetamu Istimewa. Usai membacanya, saya mengetawakan diri sendiri kerana kegagalan itu yang saya kira kejayaan muluk pengarang. Maka bertepatanlah kumpulan cerpen ini diterajui oleh cerpen Tetamu Istimewa yang dianggap ‘mengungkapkan ciri berhias budaya Melayu dalam mendidik anak-anak ketika menghadapi saat-saat sukar diuji dugaan wabak penyakit.’

Bukanlah sesuatu itu sempurna selagi ia dihasilkan oleh manusia. Kerana nyata kekangan kita sebagai manusia adalah asbab untuk Allah memberi ruang penambahbaikkan.  Kedapatan beberapa hal seperti tatabahasa masih terelepas pandang.  Tidak ketinggalan beberapa isu teknikal kepengarangan yang saya kira menagih ketelitian pengarang pada masa yang akan datang.


Istimewanya, Tetamu Istimewa ini, ia tetap mencabar saya dengan perkataan-perkataan baru.  Sehingga membuatkan karya ini sudah menjadi buku nota, lunyai, dan berkelepet di sana sini dan terconteng. Secara keseluruhannya, untuk diri saya kumpulan cerpen ini menepati selera bacaan seisi keluarga. Bukan sahaja untuk remaja.

Wallahu alam

Wednesday, 18 November 2015

Apa Saja Mahumu di dalam 3 Wanita Yang Aku Cinta

RM30 termasuk caj pos
hadiah misteri menanti pembaca bertuah
Teks dan Gambar : Monalita Mansor

“Aku sebenarnya nak tawarkan kau kerja di sini.”
Aku berdehem beberapa kali. Menyem-bunyikan debar. Malunya kalau dia tahu apa yang berbunga di dalam hatiku sekarang. Aku menjunjung sangkaan lain.
            “Kalau kau setuju. Aku tawarkan jawatan pengurus rumah anak yatim ni.”
            “Nantilah, aku fikirkan,” Aku memalis.  Menggigit bibir, menahan air mata yang gugur. Maafkanlah aku Azmi, kerana berharap yang bukan-bukan. Langsir jendela aku singkap.
            “…jawatan ni nanti, hey…pandanglah sini!” Dia masih di kerusi. Aku mengeraskan diri di tepi jendela. Aku terasa mahu membalut diriku dengan kain langsir biru itu. Malu dengan diri sendiri. 

            “Merangkap pengurus aku, diri aku, hidup aku. Dunia akhirat. Itupun kalau kau setuju. Datin Hairiah.” Dia berdiri di jendela sebelah. Ter- senyum sambil memandang keluar. Kedua-dua belah tangannya berada di dalam poket seluar. Kali ini, aku memang mahu dikafan dengan kain langsir!

Tuesday, 17 November 2015

Sarong Pekalongan dalam 3 Wanita Yang Aku Cinta


RM30 termasuk caj pos
hadiah misteri untuk pembaca bertuah
Teks dan Gambar : Monalita Mansor

“Sarong Pekalongan? Apa benda tu?” Aku langsung mencapai iPad. ‘Apa lagi, Google lah!’ Sebelum dimarahi Tuk Andak, kerana ber- tanya terlalu banyak, itu dan ini sehingga semput  nyawanya menjawab, lebih baik aku bersedia.
Setelah dapat apa yang dicari, aku mem- bacanya perlahan-lahan. ‘Berasal dari tanah Jawa dengan motif flora dan fauna. Banyak di- pakai oleh golongan Nyonya daripada kelompok Peranakan bersama kebaya atau baju panjang.’ Aku menarik nafas. Sudah mendapat maklumat, kononnya.
            Mama pula tidak menunjukkan tanda-tanda mahu menguraikan semua tanda tanya yang dimulakan lelaki sebaya dengan bapa mer- tuanya itu. Sejarah, asal-usul, cara pembuatan mahupun etnik pemakainya sudah pun aku dapati melalui enjin carian utama itu. walaupun begitu, Google tidak akan menceritakan secara  terperinci bagaimana kain tersebut sampai ke  dalam gobok hikmat arwah nenek!
            “Kisah cinta tak kesampaian ke, tuk?”  tebakku.
Klise. Semasa hayatnya, nenek adalah seorang wanita yang lantang. Tegas, ber- pendirian dan satu perkataan yang paling mudah untuk menggambarkan dirinya ialah, degil. Maka, aku tidak hairan kalau ada cerita yang tersirat yang membawa kepada kehadiran sehelai Sarong Pekalongan berlatar merah jambu ke sini. Hanya aku ingin tahu, semenarik manakah agaknya cerita itu? Adakah kisahnya setara dengan kisah Ibu Mertuaku? Atau lebih sedih daripada cerita Ombak Rindu misalnya? ‘Haish!’ Aku tersenyum sendiri.
            “Lebih daripada itu. Melibatkan perseng- ketaan dua buah keluarga. Lama dah. Sebab itu- lah moyang awak bawa kami pindah ke sini.” Tuk Andak menyilangkan jemari di atas tongkatnya.
            “Apa jadi dengan kekasih nenek tu?”  Terus aku bertanya, bagaikan seorang pengarang yang sudah dapat menebak jalan cerita dan ingin terus ke klimaksnya sahaja.
            

Monday, 16 November 2015

Ulasan Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif : Siti Zaiton Ahmad

ULASAN KELAS BLOG
Teks : Siti Zaiton AhmadBismillah. Assalamualaikum,


Penghujung bulan September 2015 saya mengambil keputusan untuk mengorak langkah lebih ke hadapan. Saya mengikuti Kelas Blog Penulisan Kreatif yang dikendalikan oleh Cikgu Monalita Mansor. Pada mulanya saya begitu bimbang kerana takut tidak dapat mengikuti kelas tersebut memandangkan factor umur saya yang sudah pun menjangkau angka 46 tahun. Mungkin sudah terlewat untuk saya belajar. Namun apabila saya mengikutinya secara tekun Alhamdulillah saya dapat mengikuti dengan berjaya meskipun  ada juga tugasan saya tidak menepati seperti yang dikehendaki.

Alhamdulillah berkat tunjuk ajar cikgu, saya akhirnya melepasi tugasan demi tugasan. Banyak perkara baru yang saya pelajari seperti memasukkan intri ke dalam blog, lay out, label dan pelbagai lagi. Sebelum ini saya hanya membuat cara saya sendiri tanpa mengikut cara yang betul. Langkah-langkah yang sebelum ini tidak saya ketahui telahpun saya ketahui. Sedikit sebanyak pelajaran itu dapat saya kaut.

Dalam bidang penulisan pula barulah saya memahami istilah-istilah penulisan seperti plot, watak, gaya bahasa dan sebagainya. Saya rasa beruntung dengan sedikit pelaburan, saya dapat menambah ilmu di dada. Malah cikgu sering memberi kata-kata perangsang yang menaikan semangat. Lebih membanggakan apabila salah sebuah cerpen kanak-kanak yang saya hasilkan telah terpilih untuk terbitan bersama DBP. Semua itu atas dorongan dan tunjuk ajar cikgu.

Saya sungguh gembira dan berterima kasih kepada Cikgu Monalita Mansor yang sering ada apabila saya ingin bertanya tentang pelajaran yang saya tidak faham. Pembelajaran yang mudah difahami oleh suri rumah seperti saya. Kenapa tidak bagi anda yang mungkin lebih baik dari saya.

Semoga ilmu yang saya dapat ini akan saya kembangkan lagi dalam penulisan saya. Terima kasih buat cikgu yang telah bertungkus lumus mengajar saya. Jasa cikgu, akan saya kenang sampai bila-bila.

Sekian terima kasih.

Daripada : http://sitizaitonahmad7.blogspot.my/2015/11/ulasan-kelas-blog.html

Tabahlah Baiti Adlin dalam 3 Wanita Yang Aku Cinta

RM30 termasuk caj pos
hadiah misteri menanti pembaca bertuah.
Teks dan Gambar : Monalita Mansor


Begitupun, dialah permata hatiku. Tempat luahan perasaanku saat Azman meminggirkan diriku. Teman tidur tatkala Azman berpergian. Dahulu, sebelum pencen, tugasnya sering mem- biarkan aku sendiri.
“Abang dah cukup tua… Dah 55 tahun pun,” akui Azman. Aku memandangnya. Dengan uban yang melata dan tubuhnya yang tidak setegap dulu, dia masih tampan. Dia masih lagi suamiku yang kukongsi susah senang bersama. Senyumnya masih seperti dulu.
“Sedar pun… tak lama lagi dah nak bermenantu.”
 Bicaraku disambut ketawanya. Aku  senang dengan ketawa itu. Betty juga begitu.  Suka ketawa. Walaupun penghuni rumah dua tingkat ini cuma tiga orang, ketawa mereka menjadikan rumah ini cukup meriah.
“Betty tak balik kerja lagi ke?” Akhir-akhir ini, Azman sering menanyakan soalan itu; pantang sahaja jam melewati angka lima sedangkan Proton Satria milik Betty belum lagi menjalar di halaman rumah.

“Sunyilah kita kalau Betty tak ada nanti…” Azman bersuara sayu. Betapa perpisahan ini begitu menakutkan. Bagaimana kalau Betty diabaikan? Bagaimana nanti kalau tiba-tiba Betty tak mampu mengendalikan rumah tangganya dengan baik? Bagaimana jikalau Betty gagal menjadi ibu yang baik? Isteri dan ibu solehah untuk anak-anaknya bersama Alif? Aku menjadi ngeri mengenangkan nasih Betty. Diam-diam, aku ingin dia memikirkan lagi keputusannya untuk berkahwin. 

Sunday, 15 November 2015

Kekal Dalam 3 Wanita Yang Aku Cinta

RM30 termasuk caj pos
Teks dan Gambar : Monalita Mansor


“Aku kenal Zam sama seperti aku kenal kau. Takkan begitu mudah kau nak lupakan semua yang kita lalui bersama?”
“Haiza…please!” mohon Ellyta. Ada talian halus yang menarik nuraninya. Sekaligus, ia me- nyemarakkan kenangan ketika bergelar pelajar. Terutama ketika mencipta kasih di rantauan sambil mencorak impian menuju jaya. Ellyta me- renung sayu bayi mirip Haiza itu. Seolah-olah  ada pertanyaan yang memerlukan huraian panjang daripada wajah paduan kasih Adib dan Haiza tu.
 “Mama…jom balik.” Rengekan Airil tidak  dipedulikan Ellyta. Wajah acuan Nahar itu bagai- kan tidak wujud.
Ellyta tersenyum pahit. Menelan liur.  Zamani dan kenangan adalah sesuatu yang sukar diusir pergi. Setiap kali melewati daerah gapura Pantai Timur itu, pada waktu yang samalah, wangian kenangan itu menusuk pem- bauan perasaan.
“Aku rindukan segala-galanya, Haiza. Aku rindukan zaman kampus kita. Rindukan zaman anak dara kau dulu. Kau ingat tak lagi, ‘kawad leher’ setiap kali bas kita naik lalu kat Alor Akar?” Ellyta ketawa. Haiza juga.

Namun, ketawa Ellyta sekadar menutup duka yang berarak datang menyelubungi jiwa- nya. Angin petang bertiup perlahan menyapa  wajah kedua-dua mereka.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung