Saturday, 18 January 2014

Tabung Kontraksi

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Akademi Bekerja Di Rumah

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Merancang kehamilan seterusnya
Berbincang dengan suami untuk kelahiran seterusnya. Beberapa faktor perlu diambil kira iaitu merancang bilangan anak, jarak untuk setiap anak, status kesihatan ibu, usia ibu ketika melahirkan anak pertama. Jarak yang disarankan ialah dua tahun untuk setiap anak, juga ibu tidak digalakkan hamil pada usia 35 tahun ke atas, kerana faktor kesihatan dan komplikasi yang mungkin akan dialami sekiranya hamil. Mendapatkan pandangan pakar perbidanan adalah keutamaan sekiranya anda ingin merancang kehamilan.

Petikan di atas saya ambil daripada e-book Puan Masayu Ahmad yang terbaru, Panduan 44 Hari Berpantang Tradisional dan Moden. Apa pulak kena mengenanya berpantang dengan kewangan?
Eh, banyak kena mengenanya. Sekarang kos bidan, kos hospital tak payah ceritalah, bak kata budak-budak sekarang 'sendiri mau hengat' lah. Kos tukang urut, kos lampin pakai buang, kos itu, kos ini, sampaikan ada yang sanggup hadkan proses 'pemberanakan' disebabkan masalah ini.

Tetapi, benarkah sebegitu kronik masalah ni? Kalau kita bekerja, mungkin segala biaya ditanggung majikan, itupun bukan semua majikan. Ada juga yang awal-awal beritahu, sakit cari sendiri, cari duit sendiri. (Kurang asam!)

Pengalaman sendiri dalam bidang 'pemberanakan' ini, sama ada bersalin di hospital kerajaan atau swasta, faktor kos sudah menjadi perkara kedua selepas keselesaan di dalam ketidakselesaan menghadapi kontraksi. Bagaimanapun, satu hal yang saya lakukan untuk bersalin di hospital swasta, ialah menabung sebaik sahaja tahu yang kitaran haid sudah tidak normal. Meskipun pada akhirnya terpaksa juga menokok di sana sini, tetapi setidak-tidaknya tambahan itu tidaklah sebegitu banyak berbanding kita terpaksa mengorek sumber kewangan secara pukal. 

Bagaimanapun, ada juga cara untuk mengelakkan 'tabungan kontraksi' ini. Kita boleh juga memilih hospital kerajaan mana yang menawarkan khidmat yang lebih baik jika inginkan perkhidmatan yang lebih selesa.  Pengalaman saya di HOSHAS, Temerloh berbeza dengan hospital lain di tengah Kuala Lumpur atau di pinggir banjaran Titiwangsa. 

Saya masih ingat lagi apabila ditanya oleh seorang doktor muda pada petang raya kedua,
"Kenapa puan tak mahu keluar wad sedangkan puan dah boleh 'discharge' hari ni?" Sebelum saya menjawab, hati saya dah tergelak dulu. Mesti dia ingat aku ada masalah dengan encik suami sampai tak nak keluar hospital.

Tapi, layanan baik doktor dan jururawatnya memang tip top. Walaupun wajah masing-masing tak dapat menyembunyikan duka sebab tak dapat makan kuih raya dengan sanak saudara. 

****Saya ini bukanlah sesiapa,
        maka haruslah menunjukkan muka,
        Kabus Rindu itu buah tangan saya,
        Terbitan EMP penerbit baru juga. 


**** Setiap hari akan ada pelajar baru yang mendaftar dengan Kelas Asas Blog anjuran akademi bekerja di rumah. Best sangat ke? Entahlah. Cuba anda pm saya. Saya beritahu best ke tidak.
Friday, 17 January 2014

Prasangka Kaunter - Pembaziran Pahala

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Saya masih belum berpuas hati apabila melihat ramai warga sebaya ataupun lebih tua daripada saya memenuhkan ruang lobi pejabat pos pada hari sesak semata-mata untuk membayar sehelai atau dua helai bil api, air, telefon atau bil utiliti lainnya.

Ikutkan hati, mahu saya membuka kaunter online di situ juga dan mengutip setiap bil tersebut dan membayarnya secara online tetapi sudah tentulah tak boleh. Itu pejabat pos, bukannya kaunter bawah pokok!

Saya tetap ingin menyeru pada kawan-kawan yang tak biasa membayar bil secara maya, biasa-biasakanlah. Berhematlah dengan masa anda. Sayangilah masa yang boleh digunakan untuk mengemas rumah, mengemaskini blog, membasuh kain, menyapu sampah, mengemaskini 'facebook', daripada beratur panjang atau terlelap tersengguk sambil menahan maki hamun dalam hati. Marah kat siapa? dah tentu kaki tangan kaunter atau frontliners lah.

'Lembap.'
'kenapa buka satu kaunter aja...'
'Dah tahu orang ramai, tak payahlah pergi makan.'
'Kenapalah customer ni buat banyak transaksi. Kalau nak buat banyak, ambillah nombor lain.'
'yang sorang tu kenapa tutup kaunter, dah tahu orang ramai, buat kerja sendiri pulak.'

Jangan nak tipu! Itulah antara persoalan yang selalu bermain di dalam kasut...err..di dalam minda pelanggan seperti anda dan saya. Maka, ada baiknya kita menjimatkan prasangka, masa menunggu, tambang bas, duit minyak dan segala mala belanja yang tak sepatutnya dengan belajar membayar bil secara online. Tak susah sebenarnya, kalau bimbang salah, boleh rujuk kepada kakitangan perkhidmatan bank-bank yang berkenaan di talian bebas tol yang disediakan.

Selamat Mencuba dan Selamat Menjimatkan Masa.


Wednesday, 15 January 2014

Meredakan Migrain dan Stres

Teks : Monalita Mansor
Foto : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Hari ini hari stres sedunia. Pagi-pagi saya sudah meroyan sambil menghantar mesej pada seseorang menyuarakan ketidakpuasan hati. Mod merudum. Kemalasan berganda-ganda. MasyaAllah. Tabarakallah. Apa dah jadi?

Mungkin gejala ketidakseimbangan hormon menyebabkan saya begitu. Makanya. Saya tutupkan FB. Saya berlegar-legar 'di luar' sambil mendengar rancangan ulangan Tanyalah Ustazah yang ketika itu menampilkan Prof. Muhaya, sebagai ahli panelnya.

Mendengar perkongsiannya, sedikit demi sedikit, hati terubat. Satu panggilan masuk daripada seorang penulis tersohor bagai menguak seluas-luasnya ruang motivasi dalam diri dan menyingkir terus segala aura negatif tadi.

Migrain saya semakin mengurang, saya keluar rumah dengan senyuman. Betapa hebatnya aura positif yang dibawakan oleh penulis mapan ini. Alhamdulillah. Malah, sepanjang perjalanan saya bawa pengecas paling ampuh, pesan Ustazah Norfadzillah, iaitu

Betapa ampuhnya aura positif yang tersebar melalui ketenangan, senyuman dan lafaz syahadah ini. Semua hamba Allah di sekitar saya menerima senyuman saya, tua muda, pelbagai bangsa dan saya merasa sangat bahagia. Tanpa saya sedar migrain di kepala kian mereda. 

Saya akui, sukar menangkis penangan aura negatif, tetapi melalui pengalaman hari ini saya belajar sesuatu. Apabila berada di dalam zon negatif, cepat-cepat larikan diri dan cari ketenangan. 

Wallah hu alam.

***Kabus Rindu, novel terbaru saya terbitan EMP (Elee Mardiana Publication) sudahpun berada di pasaran. Sudi-sudikanlah membelinya dengan harga RM18.00

***Jika anda ingin berjalan-jalan ke stor buku saya jemput ke Mundam Ilmu

***Jika anda ingin beriklan bersama dengan hampir 370 buah blog akademi di SOHO directory jemput PM saya dengan segera.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung