Saturday, 31 August 2013

Salam Merdeka Kasih - 31 Ogos menjejak 16 tahun yang lalu

Teks      :  Monalita Mansor
Gambar : http://mtotot.facebook.com


Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga

Tika Diana dan Al Fayed
terkaku dijemput Tuhan
memadu cinta tak kesampaian

Artikel Terhangat - Kerancuan Bahasa (sempena kemerdekaan)


Teks     : Monalita Mansor

Artikel paling hangat di monazman@blogspot.com  -KERANCUAN BAHASA

kredit: mrs.fiza212.wordpress.com
1.0       Pengenalan

Bahasa bertindak sebagai wahana penyatuan.  Apabila manusia memahami bahasa yang dituturkan oleh manusia lain, akan wujud komunikasi yang akan merapatkan apa juga jurang ketidakfahaman mengenai sesuatu perkara.

Raminah Sabran (1993: iii) memperjelaskan bahawa bahasa adalah alat perhubungan yang penting dalam kehidupan manusia.  Penyampaian kehendak, perasaan, pendapat, pengalaman, pengetahuan, memperoleh maklumat juga memahami orang lain boleh dilakukan dengan adanya bahasa.

Friday, 30 August 2013

Deceased Ac's - Akaun Siapa Yang Mati (bagaimana membuat tuntutan)

Teks      :  Monalita Mansor
Gambar :  http://affanbukhary.facebook.com


Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga.

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.  Itu memang pasti.  Tetapi, saya ingin menarik perhatian anda mengenai tanggungjawab waris dengan badan kewangan apabila berlaku kematian.  Deceased's ac bukan bermakna arwah bangun dan berjalan masuk ke kaunter untuk buka akaun ya!

Saya perhatikan banyak penyimpan khususnya wanita, kurang arif dengan hal membuat tuntutan.  Biasa saya dengar dengan rungutan, lambat proses, banyak prosedur, walhal orang dah lama mati, duit bukan banyak manapun.  Sekali pandang, ia mendera lagi perasaan waris yang ditinggalkan lebih-lebih lagi jika yang ditinggalkan itu ibu tunggal.

Thursday, 29 August 2013

Menjaga Hati Bank Anda

Teks:    Monalita Mansor
Gambar :citraindonesia.com


Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga.

Sama ada anda pemilik akaun semasa persendirian ataupun syarikat, penting untuk anda memastikan akaun anda diurus dengan baik.

Apakah maksud diurus dengan baik?

Akaun Semasa dan Anda

Teks      : Monalita Mansor
Gambar : Koleksi Peribadi
Assalamualaikum dan salam serumahtangga,
Adat berniaga, berlaku jual beli.  Jual beli pastinya melibatkan terma tunai dan kredit.  Terma kredit biasanya dilaksanakan menggunakan instrumen yang dipanggil buku cek.  Untuk membolehkan anda mendapatkan buku cek anda perlu membuka sebuah akaun yang dipanggil akaun semasa.
Apakah keistimewaan akaun semasa atau current account ini?

Wednesday, 28 August 2013

Kenapa saya teruskan?

Teks      : Monalita Mansor
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.  Salam Serumahtangga.

Bagaimana saya boleh menulis?  Saya anak tunggal.  Pendiam, muka pecah pintu, manja dan semua label negatif ada pada diri saya.  Oleh itu, saya sukar mendapat kawan dan perhatian teralih kepada buku dan majalah.

Tuesday, 27 August 2013

Pengalaman vs Sekeping Kertas bernama sijil

Teks.      : Monalita Mansor
Gambar : Koleksi Peribadi
Assalamuaaikum, salam serumahtangga.
Tua atau lama tidak bermakna kaya pengalaman.  Muda tidak bermakna buta akal.  Tetapi ketika berada di dalam dunia perbankan, falsafah tersebut tidak boleh digunapakai.
Berada di barisan hadapan (frontliners) selama hampir 10 tahun banyak membantu saya membaca karekter manusia.  Secara umumnya mereka terbahagi kepada dua. Pertama, berwang, tetapi sangat merendah diri, suka menderma dan mesra alam.  Kedua, papa kedana, berlagak, kedekut dan sombong bodoh tak tentu fasal.

Menyantun Ilmu

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Koleksi Persendirian Assalamualaikum dan salam serumahtangga,


Anda ada buku nota?  Jika tiada, di manakah anda catatkan peringatan-peringatan tentang bil, senarai barang hendak dibeli, tarikh bayar duit ansuran rumah, kereta dan sebagainya.

Dalam kepala? saya tabik dengan anda.  Andalah supermom!  Tapi bagaimana kalau kita ni pelupa tahap tenuk?  Tahap letak senduk dalam sinki lepas tu meroyan satu rumah mencari dekat tepi kuali.
Saya sarankan dapatkan buku nota. Penting jika anda juga menggalas portfolio kewangan keluarga.  Brigider Jeneral nanti tahu bertanya saja, "awak dah bayar duit kereta? kalau lambat, nanti bank telefon," (kalau pinjaman tu di atas nama dia).

Salam Serumahtangga

Teks :  Monalita Mansor

Assalamualaikum, salam serumahtangga.

Opss, jangan stress dengan tajuk di atas.  Saya tak akan bersama anda untuk memandu anda bagaimana mengira peratusan wang yang nak disimpan setiap bulan.

Saya juga tak akan memeningkan kepala anda dengan fakta-fakta teknikal mengenai instrumen pelaburan terbaik untuk masa depan anda dan keluarga.

Saya bukanlah pakar untuk memberikan anda pro dan kontra menabung atau tidak menabung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung