Thursday, 1 September 2016

Suami Acuan Islam Merentas Zaman

Saya berpindah ke Kampung Batu 7 atau nama barunya Kampung Desa Bakti sekitar umur 3-4 tahun saya kira.

Saya ingat lagi. Kami menaiki lori dan lori tu diparkir di depan rumah arwah Pak Cik Majid dan De Kama. Masa tu, anak-anaknya menjenguk di tingkap. 8 orang semuanya.

Ayu, Iza dan Yai, semuanya kemudian jadi kawan-kawan sepermainan saya. Pak Cik Majid bekerja di kem sama dengan ayah. De Kama pulak kerja di kilang Mardec. Tapi susuk Pak Cik Majid yang rajin tolong De buat kerja rumah saya ingat sampai sekarang.

Zaman tu, kalau orang lelaki angkat kain atau jemur kain waima buat kerja rumah pun jadi benda pelik.

Pak Cik Majid dah kembali ke pangkuan Penciptanya beberapa bulan lepas. Sebulan selepas Yai kembali ke rahmatullah. Namun figura kurus dan berwajah manis ini kekal dalam memori saya sebagai suami acuan Islam idaman merentas zaman.

Al fatihah

Wednesday, 31 August 2016

Kenangan Kemerdekaan Yang Berbalam

Kampung Buntut Pulau yang saya diami selama 2 tahun lebih sebenarnya mengisi lebih daripada nilai sejarah diri saya.

Di kampung ini selain Kampung Tengah, Pengkalan Manggis dan Pangsenam mencatat keberadaan individu pejuang kemerdekaan yang tak didendang. Malahan, tidak terkecuali diiktiraf petualang kerana bersekongkol dengan pihak-pihak berhaluan kiri.

Mungkin kerana kedudukannya yang tidak jauh daripada Kuala Semantan atau Temerloh atau mungkin faktor-faktor lain.

Bagaimanapun, rumah yang mengisi ahli keluarga kecil kami itu sudah lama menyembah bumi. Status tanah tersebut tidak diketahui dan tiada keperluan untuk saya mengambil tahu.

Bagaimanapun, padang di tepi jalan utama Triang-Temerloh itu masih membawa kenangan yang berbalam-balam untuk saya ketika kecil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung