Thursday, 13 March 2014

Putik Bakat Berbunga Tekad

Teks : Monalita Mansor (8)
Gambar : Carian Google, Peribadi dan Akademi Bekerja di Rumah

Assalamualaikum. Bismillah. Salam Serumahtangga.


Ketika ujibakat Raja Lawak musim pertama, tiga individu ini menarik perhatian saya. Yusri Edo, Mohd Yazid Lim dan Mohd Razizan Razak. Pada ketika itu, kelibat Mohd Razizan Razak ini tidak menyerlah langsung, 'harap hidung aje mancung!' komen hati saya. Di antara ketiga-tiga mereka, bagi saya si hidung mancung ni memang tak sesuai menjadi pelawak kerana dia memang tak lawak! Tak ada bakat! Namun, semakin melangkah ke peringkat akhir rancangan tersebut, kredibilitinya semakin terserlah. Sehinggalah dia berjaya meraih kedudukan di dalam pertandingan itu. Dan, saksikan lihatkan pencapaian beliau di dalam kerjayanya sehingga ke hari ini.

Entri kali ini bukan cerita raja lawak. Saya ingin menarik perhatian anda tentang bakat menulis. Ya, mungkin 10 atau 20 tahun lepas, bakat menulis adalah komponen utama untuk anda menjadi penulis. Anda perlu mempunyai 3 daripada 5 estetika kepengarangan setidak-tidaknya untuk bergelar penulis. Bukan maksud saya penulis sekarang tidak berbakat, hanya bakat bukan lagi keperluan mendesak untuk menjadi penulis.

Sesiapa sahaja boleh menulis. Asalkan anda ada tekad. Bakat mungkin 10% daripada keseluruhan diri anda, selain itu adalah tekad. Bakat pula sesuatu yang subjektif, anda mungkin berbakat dalam menggarap cerita, tetapi lemah menggayakan cerita. Anda mungkin berbakat menghasilkan ayat yang melankolik tetapi tiada moral dan ilmu dalam cerita.

Maka untuk membungakan tekad agar berkembang mekar, maka haruslah anda RAJIN

1. RAJIN MEMBACA
Tiada dadah lain untuk seseorang yang mahukan ilmu, tidak kira bidang apa pun. Bacalah karya penulis-penulis hebat di mata anda. Sesuai dengan genre yang anda pilih. Jika anda memilih tema cinta dan kekeluargaan, nah lambakan penulis hebat menanti. Begitu juga genre lain.

2.RAJIN TULIS SEMULA IDEA
Selepas membaca, tulis semula apa yang anda dapat di dalam cerita itu. Lebih kurang seperti anda membuat ulasan tetapi untuk diri anda sendiri.

3. RAJIN MENULIS
Tulislah walau sebaris ayat. Tulislah di mana-mana, di status FB, blog, twitter, buku nota, dalam gajet, tetapi jangan tulis di pintu jamban atau meja sekolah. Ia adalah latihan penulisan yang baik. Mula-mula sebaris ayat, kemudian seperenggan, dan akhirnya dapatlah seperangkat cerita. Tapi, kalau anda betul-betul bersemangat, apa kata teruskan dengan 5 hingga 10 muka surat terus.

4. RAJIN MERANCANG
Sesudah menulis dan puas hati, rancang untuk menyiarkan hasil tulisan kita di mana-mana. Rujuk majalah-majalah atau laman web penulisan dan aturkan jadual menulis untuk memastikan tulisan anda tersiar setiap bulan. 

5. RAJIN BACA BERULANG-ULANG
Baca hasil tulisan sendiri sehingga anda puas hati dan berikan jarak waktu semasa proses membaca semula itu. Sabar adalah perkataan yang paling bagus untuk tips terakhir ini.

Jangan ada rasa rendah diri jika ada yang mengatakan anda tidak berbakat. Kerana dengan tekad, semuanya mampu anda realisasikan. 
 
artikel tulisan Cikgu Aishah Hussein, tutor online senior Akademi Bekerja di Rumah dalam majalah Era Muslimah bil 22


http://www.gadis.co.id/gaul/ngobrol/5.langkah.mengasah.bakat.menulis/001/007/146

*********************************************************************

Tiga ebook di atas adalah bacaan asas.

1. Ebook asas blog dan penulisan.
Ini adalah permulaan untuk mencari tapak awal pasaran dan sasaran pelanggan. Sama ada blog persendirian dan blog bisnes. Analisa awal sangat penting untuk pemilihan blog yang sesuai. Saya sertakan bersama kajian kes iaitu analisa blog pelajar-pelajar yang mengikuti kelas saya.

Analisa pengalamab dan kepakaran untuk memulakan blog pertama.
Panduan penulisan, membina blog berpengaruh, suka dibaca khalayak.
Teknik mudah menggnakan blog, menyiapkan ebook atau manuskrip pertama.
Blog sebagai salah satu cara promosi produk untuk pemasaran online.
Mahu menulis tetapi tidak tahu cara. Mahu mempunyai blog sendiri, tidak tahu asas dan langkah demi langkah.

2. Ebook super wahm super mom

Adalah kesinambungan dari ebookwww.janawangdirumah.com
Sangat penting untuk mengetahui setakat ana cabaran bekerja atau bisnes dari rumah. Saya ada banyak menerima soalan sebegini?

"Bagaimana saya mahu mula, saya tidak pernah mengusahakan bisnes?"
"Bolehkah saya berhenti kerja dan mula berjualan online?"
"Bagaimanakah pendapatan saya selepas berhenti?"

Jawapan umum saya pasak kepada tiga perkara.
Bina senarai pelanggan dan jualan sebelum kalian benar-benar berhenti.
Lakukan secara sambilan, lakukan secara serius. Jika pulangan sudah stabil, barulah fikirkan langkah seterusnya.
Bekerja sendiri maksudnya kita menyerahkan 100 peratus keupayaan usaha atau kebergantungan rezeki kepada Allah. Ke semuanya saya sudah masukkan perkongsian pengalaman sebenar ibu-ibu yang bergelar wahm soho dalam ebook super wahm super mom. Mahu atau tidak dari segi persediaan fizikal dan mental kalian perlu cari seberapa banyak maklumat.
Lakukan secara sambilan sebelum lakukan sepenuh masa.

3. Ebook panduan mula butik online dan offline
Ebook ini juga langkah demi langkah butik online dan offline. Juga perkongsian dua usahawan yang sudah pun berpengalaman dalam mengusahakan butik.

Wednesday, 12 March 2014

Kegilaan Imaginasi Penulis


Teks : Monalita Mansor (7)
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah

Dulu, apabila saya memberitahu saya adalah penulis, spontan terlahir daripada bibir lawan bicara, "mesti kuat berangan!" maka malulah saya mahu mengaku diri lagi selepas itu.

Kenapa? kerana stigma masyarakat kita yang 'berangan' itu adalah perbuatan sia-sia. Kisah Mat Jenin yang berangan-angan dan kemudiannya jatuh pokok memberi impak negatif tanpa kita mengira dan menghurai nilai positif daripada kisah Mat Jenin itu sendiri.


Imaginasi mungkin berlegar daripada kegilaan penulis memandang sesuatu dengan jurus pandang yang berbeza. Imaginasi untuk seorang penulis juga harus berlangsung lengkap sebagai sebuah cerita. Kerana imaginasi bertindak sebagai rangka cerita di dalam minda. Ilham akan datang tidak mengira masa, lebih-lebih lagi ketika kita memandu, di dalam tandas, atau sedang memasak.

Maka, peranan imaginasi perlu untuk meleretkan ilham menjadi sebuah cerita. Untuk saya, ilham mengalir indah ketika saya membasuh pinggan, maka imaginasi akan masuk campur di mana ada kalanya saya akan bercakap seorang diri, ketawa seorang diri dan tidak dinafikan ia meletakkan saya di tempat yang 'bahaya' jika dilihat orang. 

Ada waktunya, apabila imaginasi tidak teruraikan, kita akan dilanda ketidaktentuan hala. Pernahkah anda, terbawa-bawa dengan emosi sesebuah watak apabila sedang menekuni babak tegang antara hero dan heroinnya? Pernahkah anda turut sama menangis mendayu bersama kesedihan watak, padahal orang lain hanya memandang pelik terhadap kita.

Begitupun, ada baiknya imaginasi diurus dengan baik dengan kaedah storan yang bersesuaian seperti mencatatkan dalam nota atau merakamkannya di dalam gajet, seperti merakam suara, menyimpan dalam fail atau mengambil gambar. Kesemuanya itu nanti merupakan sarana penting untuk memastikan imaginasi sentiasa kekal dan berkembang.

Wallah hu alam.

Daripada :  http://theforeversaga.com/2013/01/22/how-a-writers-imagination-works/

Penyertaan masih dibuka. Tempat Terhad. Jemput PM untuk daftar tempat.Tuesday, 11 March 2014

Penulis Harus Membaca dan Menyerap Ilmu dengan Cepat

Teks  : Monalita Mansor (6)
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah

Menulis harus bergandingan dengan membaca. Tidak boleh tidak. Pembacaan adalah alat paling ampuh untuk seorang penulis. Malah ada penulis berjaya dan laku keras karyanya mewajibkan untuk menghabiskan satu surah di dalam Al Quran ketika menukang sesebuah karya.

Vidal Sasson pernah mencoretkan;
"the only place that success comes before work is in the dictionary."

Bermakna apa yang boleh difahami bahawa kejayaan di dalam apa jua bidang adalah melalui ilmu. Ilmu itu perlu diperolehi dengan membaca. Ada pelbagai cara manusia membaca. Ada yang perlu membaca berulang-ulang dan ada yang membaca sekali lalu dan ada yang perlu menekuni dan fokus tanpa sebarang gangguan walaupun sapaan cicak di dinding untuk menghadam pembacaan. 

Proses menyerap ilmu pula harus berlangsung dengan cepat memandangkan kita dilingkup kekangan masa sebagai penulis. Ada beberapa cara yang boleh dipraktiskan ketika membaca dan menyaring ilmu pada masa yang sama. 

1. Bermohon dengan Allah
Penting, panjatkan doa semoga dibuka mata hati dan telinga, dipermudahkan sebelum kita membaca. 

2. Catat Nota
Pastikan gagasan ilmu dicatat dalam nota khas dan boleh dibaca semula. Kalau rasa-rasa tulisan tu adik-beradik dengan cakar ayam atau cakar itik, tulislah elok-elok. Jangan nanti, yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Sudah dicatat, tak boleh dibaca pulak.

3. Gunakan highlighter
Sebelum itu, tengok dulu, buku itu buku sendiri ataupun buku pinjam di perpustakaan atau kawan-kawan lain. Kalau buku pinjam, minta ampun, jangan diconteng sebarang. Nanti didenda pulak. Tanda isi-isi menarik dan bezakan sumber.4. Berhenti - baca
Ada individu yang boleh membaca 3 buku yang sama sekaligus. Dengan menggunakan teknik contengan tepi dan kelepet/penanda buku, dia akan berhenti dan beralih kepada buku yang lain tanpa hilang tumpuan.

5. Google
Internet memberikan alternatif, namun pastikan sumbernya sahih dan diambil dengan izin.

6. Menaakul sekitar
Pengamatan sekitar dan isu semasa juga membantu kita mencerap ilmu dengan lebih cepat. Mula-mula sumber tersebut dibaca, kemudian dicerakin dan jika berkemampuan, pergi ke lokasi tersebut. Sebagai contoh isu terkini ialah kehilangan MH370, baca dan jika mampu, hampiri lokasi sumber seperti lapangan terbang (bukan lokasi kejadian - kita belum tahu di mana) Pengalaman dan pembacaan akan meneguhkan lagi pegangan ingatan dalam minda, insya-Allah.

Akhir kata,
The need to write requires that you strenghten your understanding and knowledge through the recognition of where your orginal study might have fallen short.

Edgar V Roberts

Ada yang mahu jadi rakan niaga. Cuma jadi ejen dropship, tanpa modal, hanya kekuatan semangat untuk menembusi pasaran global laman sosial.

Hubungi Monalita Mansor atau monalitamansor@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung