Friday, 19 February 2016

Berbisnes Dengan Perkataan

Assalamualaikum dan Salam Karya

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Grup Perkampungan Penulis

Dunia penulisan memasuki dimensi baru pada ambang 2016 daripada cetusan idea Bonda Nur untuk memeriahkan 14 Februari dengan idea hadiah buku.

Bertempat di Auditorium Karangkraf seramai hampir 150 individu terdiri daripada pengarang pelbagai genre, editor dan artis berkampung sehingga ke petang. Selingan hidangan tajaan daripada para pengkarya ini juga menyaksikan acara hari itu mewah dengan sillaturrahim dan ilmu, juga menu yang menyelerakan.

Program dibahagikan kepada 3 slot. Slot pertama menampilkan wajah-wajah penting industri perbukuan arus perdana negara sepertj Puan Sri Diah Shaharuddin, Pengurus Besar Editorial Grup Buku Karangkraf dan Tuan Arief Hakim Sani, Timbalan Presiden MABOPA.  Slot yang membicarakan tentang realiti, kehendak dan langkah drastik yang perlu dilakukan oleh penulis ini dilancarkan dengan usaha moderator, Puan Azzah Abd Rahman.

Boleh dikatakan, pengisian di dalam perbi ncangan pada sebelah pagi ini banyak mengetuk minda bawah sedar penulis agar membelingas pandang dan cakna dengan situasi kronik dunia penulisan bagi mereka yang masih beratapkan tempurung.

Slot kedua membawa para penulis menjengah ke satu sisi dunia penulisan yang dipelopori oleh Generasi Y yang diwakilkan oleh Siti Noridah atau ET, penulis buku, 'Travelog ET - Kembara ke Afghanistan dan Muaz Fariz daripada tim Tarbiah Sentap. Moderator untuk slot ink ialah Tuan Zamree Mohamad.

Rumusan daripada perbincangan yang saya kira relatif singkat itu ialah:

1. Penulis perlu unik - terutama dari segi 'content' karya. Perkara yang sama ditegaskan oleh Puan Sri Diah.

2. Penulis perlu tahu kehendak pembaca. Untuk mengetahuinya, pagar keegoan perlu dirobohkan. Dekati pembaca dengan pelbagaj cara

3. Kerja berjemaah adalah nilai tambah dalam menjayakan sesuatu perkara seperti yang dilakukan oleh tim Tarbiah Sentap

4. Berani mencuba dan sentiasa menghargai pandangan dan pendapat pihak ketiga.

Slot seterusnya, usai solat Zohor adalah slot paling hangat pada kali ini. Bersama Bukhari Ramli, pakar strategi dan Izwan Robotys membawakan topik Berbisnes Dengan Perkataan yang sinonim dengan silabus Akademik Bekerja Dari Rumah.

Di dalam perkongsian santai tersebut beberapa perkara yang ditekankan oleh kedua-dua mereka ialah : ilmu dan strategi.

Dapatan diskusi yang saya kira relevan untuk semua

1. Penjenamaan diri - Rasulullah menempa akhlak mulia sebelum memulakan dakhwah.

2. Setelah mendapat percaya, - barulah perkenalkan produk @ boleh melakukannya serentak jika produk sudah siap. Untuk penulis, buka grup, cari follower dan pos karya di grup

3. Untuk menjual, pastikan peratusan pengikut dalam nisbah 4:100
( ini perkiraan peribadi saya) anda perlu 100 orang pengikut untuk mendapatkan 4 orang pengikut setia. Yang lain, adalah pengikut atas pagar

4. Kreatifkan persembahan anda, kalau perlu bagi percuma seperti strategi kumpulan muzik One Inch Nails, lakukan. Ia bertepatan dengan konsep sedekah.

5. Pegang pengikut setia, pupuk dan belai mereka. Sementara itu, perkukuhkan isi atau produk untuk meraih perhatian pengikut atas pagar.

Kesemua tips di atas sangat relevan dengan suri berbisnes yang menjual kepakaran dan produk.

Bagaimanapun, saya tetap menegaskan segalanya perlu dimulakan dengan doa. Segalanya perlu BERMULA.

Jika anda baca sahaja catatan ini dan kemudiannya anda tak buat apa-apa, tiada apa-apa yang akan berlaku pada diri anda.

1 comment:

  1. Saya suka bahagian terakhir 'Jika anda baca sahaja catatan ini dan kemudiannya anda tak buat apa-apa, tiada apa-apa yang akan berlaku pada diri anda.'

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung