Friday, 13 June 2014

Macam-Macam Ada 10 : 101 Kesalahan Biasa Yang Dilakukan Oleh Penulis

Teks: Monalita Mansor
Gambar : Koleksi Peribadi


Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.


Maaf, nampak seperti main nyorok-nyorok pula ya. Tiada catatan entri sepanjang tiga hari. Berkejar-kejar dari kampung ke Petaling Jaya, menghadirkan diri dan mencari titipan pahala meraikan bapa saudara suami yang berpulang pada tengah hari Isnin.Kita teruskan dengan perbezaan di antara dengan antara. Antara adalah kata tugas (bergantung pada penggunaannya dalam ayat) yang berfungsi sebagai1. kata sendi nama - perkataan yang digunakan di hadapan frasa nama (pastikan anda faham apakah frasa nama atau kata nama!) yang menghasilkan frasa sendi nama2. kata arah - kata yang menunjukkan arah atau kedudukan dan digunakan dalam frasa sendi nama menggunakan 'di' dan 'ke'
Gabungan di dengan antara akan membentuk kata arah. Maka selain daripada penunjuk arah, gunakanlah kata sendi nama antara sahaja. Antara juga boleh digunakan pada permulaan ayat bandingan dan bilangan.Contoh :
kata arah di antara

betul :  Petaling Jaya terletak di antara Kuala Lumpur dan Subang Jaya

salah : Petaling Jaya terletak antara Kuala Lumpur dan Subang Jayabetul : dia berada di tengah-tengah di antara adik dan abangnya
salah : dia berada di tengah-tengah antara adik dan abangnya.kata sendi nama (perbandingan)

betul : Antara saya dengan dia, memang berbeza
salah : Di antara saya dengan dia, memang berbezakata sendi nama (selepas kata nama am)

betul : Dato' Mahfuz adalah antara karyawan yang terlibat dalam pameran itu

salah : Dato' Mahfuz adalah di antara karyawan yang terlibat dalam pameran itu.


kata sendi nama (bilangan)

betul : buku itu adalah antara beberapa...
salah : buku itu adalah di antara beberapa....Wallahu alamApa yang diajar di kelas asas blog dan penulisan kreatif?

1. Pertama sekali, guru online akan analisis pelajar untuk melihat minat, kecenderungan, dan kemahiran. Analisis ini akan menentukan fokus blog dan genre penulisan kreatif. Pelajar perlu menyiapkan 44 entri sepanjang kelas berlangsung. Entri di blog ini merangkumi catatan harian, ulasan buku, tugasan yang diberi, cerpen, dan travelog pengalaman.Antara tugasan yang diberikan adalah menulis babak/cerita pendek berdasarkan gambar, potongan ayat, dan perkataan.Pelajar perlu menyiapkan sekurang-kurangnya 2 cerpen dalam 44 entri.
2. Saya mahu tulis novel bukan cerpen. Kelas ini sesuaikah untuk saya?
Pelajar akan diberikan e-book 101 Tip Penulisan Novel secara percuma bersama 2 e-book lain iaitu Asas Blog dan Kompilasi Cerpen Rautan Kasih. Dalam e-book 101 Tip Penulisan Novel ini, terkandung tip memulakan penulisan novel sehinggalah tip berurusan dengan penerbit. Latihan yang diberikan memang cerpen, namun aplikasinya masih sama. Apa yang dipelajari boleh digunakan untuk menulis novel.
3. Pukul berapa dan hari apa kelas berlangsung?
Ia boleh berlangsung setiap hari, dua hari sekali, seminggu sekali. Terpulang pada pelajar. Tiada waktu yang spesifik. Pelajar dan guru online akan berkomunikasi melalui mesej dan group di FB. Setiap kali siap tugasan, maklumkan kepada guru online untuk disemak (untuk tugasan dan cerpen). Dari semasa ke semasa, guru online akan pantau blog pelajar.
4. Jika saya sertai kelas ini, adakah “confirm” karya saya akan diterbitkan?
Tidak ada jaminan daripada guru online. Semuanya bergantung pada usaha dan rezeki. Guru online hanya membantu, menunjukkan jalannya.
5. Saya sudah ada manuskrip yang sudah/sedang ditulis. Adakah saya boleh berikan kepada guru kelas online untuk dibaca dan diberi komen penambahbaikan?
Cerpen dan sinopsis novel yang terperinci (setiap bab)., boleh sahaja diletakkan di entri blog, guru online akan baca dan ulas. Kalau manuskrip novel yang tebal, ini tidak termasuk dalam yuran kelas. Pelajar dan guru online perlu berbincang sekiranya ada bayaran tambahan. Sekiranya kelas sudah tamat, pada masa akan datang, para pelajar boleh mendapatkan perkhidmatan mengulas manuksrip daripada guru online.
Berminat, hubungi saya


Facebook: Monalita Mansoremel: monalitamansor@gmail.com

whatsapp: 011 19737269

No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung