Monday, 16 June 2014

Macam-Macam Ada 12 : 101 Kesalahan Yang Dilakukan Oleh Penulis

Ramainya Ayam!


Teks : Monalita Mansor

Gambar :Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.


Perkataan tersebut selalu diucapkan oleh abah saya. Kalau dia nampak ayam yang banyak, dia akan berkata, "ramainya ayam." Jika dia nampak kenderaan lalu lalang dan sibuk dengarlah perkataan daripada mulut dia, "ramainya kereta ni, nak ke mana?"

Biasanya saya akan ketawa apabila mendengar beliau menggunakan kata adjektif ramai itu pada tempat yang salah. Namun benarkah ia salah?"


Sila fahami jadual yang saya lampirkan ini. Anda melihat persamaan 'ramai' dengan 'banyak' tetapi ia tidak mendukung maksud utama kerana ia lebih kepada makna 'suasana' dan ia tidak menggambarkan jumlah tetapi keadaan.

Jadi jika berdasarkan jadual tersebut, sesuaikah perkataan adjektif 'ramai' digunakan untuk bilangan ayam?

Dan, tepatkah penggunaan ramai dalam ayat kedua terhadap kereta? kedua-duanya sesuatu yang boleh dibilang dan tidak menggambarkan suasana kecuali jika ditambah baik dengan apitan imbuhan seperti,
ayam itu makan beramai-ramai (mungkin) tetapi saya tetap merasakan adalah tidak sesuai menggunakan 'ramai' pada sesuatu yang boleh dibilang, kecuali ramai orang atau orang ramai.wallah hu alam


Apa yang diajar di kelas asas blog dan penulisan kreatif?

1. Pertama sekali, guru online akan analisis pelajar untuk melihat minat, kecenderungan, dan kemahiran. Analisis ini akan menentukan fokus blog dan genre penulisan kreatif. Pelajar perlu menyiapkan 44 entri sepanjang kelas berlangsung. Entri di blog ini merangkumi catatan harian, ulasan buku, tugasan yang diberi, cerpen, dan travelog pengalaman.Antara tugasan yang diberikan adalah menulis babak/cerita pendek berdasarkan gambar, potongan ayat, dan perkataan.Pelajar perlu menyiapkan sekurang-kurangnya 2 cerpen dalam 44 entri.

2. Saya mahu tulis novel bukan cerpen. Kelas ini sesuaikah untuk saya?Pelajar akan diberikan e-book 101 Tip Penulisan Novel secara percuma bersama 2 e-book lain iaitu Asas Blog dan Kompilasi Cerpen Rautan Kasih. Dalam e-book 101 Tip Penulisan Novel ini, terkandung tip memulakan penulisan novel sehinggalah tip berurusan dengan penerbit. Latihan yang diberikan memang cerpen, namun aplikasinya masih sama. Apa yang dipelajari boleh digunakan untuk menulis novel.

3. Pukul berapa dan hari apa kelas berlangsung?Ia boleh berlangsung setiap hari, dua hari sekali, seminggu sekali. Terpulang pada pelajar. Tiada waktu yang spesifik. Pelajar dan guru online akan berkomunikasi melalui mesej dan group di FB. Setiap kali siap tugasan, maklumkan kepada guru online untuk disemak (untuk tugasan dan cerpen). Dari semasa ke semasa, guru online akan pantau blog pelajar.

4. Jika saya sertai kelas ini, adakah “confirm” karya saya akan diterbitkan?Tidak ada jaminan daripada guru online. Semuanya bergantung pada usaha dan rezeki. Guru online hanya membantu, menunjukkan jalannya.

5. Saya sudah ada manuskrip yang sudah/sedang ditulis. Adakah saya boleh berikan kepada guru kelas online untuk dibaca dan diberi komen penambahbaikan?Cerpen dan sinopsis novel yang terperinci (setiap bab)., boleh sahaja diletakkan di entri blog, guru online akan baca dan ulas. Kalau manuskrip novel yang tebal, ini tidak termasuk dalam yuran kelas. Pelajar dan guru online perlu berbincang sekiranya ada bayaran tambahan. Sekiranya kelas sudah tamat, pada masa akan datang, para pelajar boleh mendapatkan perkhidmatan mengulas manuksrip daripada guru online.

Berminat, hubungi sayaFacebook: Monalita Mansoremel: monalitamansor@gmail.comwhatsapp: 011 19737269
nota : abah adalah merujuk kepada bapa mentua saya.


No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung