Saturday, 22 February 2014

Dua Jingkit Pertama

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum Dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Alhamdulillah. Bumi Petaling Jaya, tanpa isyarat dibasahi hujan. Aduhai, indahnya kerana masih diberi Allah ruang dan peluang untuk memakbulkan doa kita, insya-Allah. Pada entri yang lepas, saya sudah mengumpulkan seperangkat alasan dan cara sekiranya anda sudah diberi jawapan dan sudah membuat pilihan sama ada mahu menjadi WAHM SOHO ataupun terus bekerja. 

Namun, satu perkara yang ingin saya kongsikan ialah tidak salah kita bergerak secara berjemaah keluar daripada zon selesa seperti yang sudah saya lakukan. Sama ada anda memilih (a) tidak berhenti atau (b) berhenti. Ayuh kita cuba lakukan sesuatu yang baru (selain daripada memakai tudung, jubah, abaya, kasut baru setiap hari)

1. Berhenti merungut. Sebab apabila berhenti merungut, kita akan bersyukur, apabila kita bersyukur Allah tambah rezeki kita. Bila bertambah rezeki, kita boleh bersedekah dengan lebih banyak lagi dan boleh membajet dengan baik. Insya-Allah tempoh perkhidmatan kita sebagai menteri kewangan rumahtangga akan dilanjutkan. 

2. Tulis nota apa yang kita buat hari-hari. Entah kenapa dan apa kena dengan bajet seharian? Tulis aja selama 44 hari. Mula-mula tulis aje apa yang anda nak tulis, digoda apek sayur, tersentap dengan status kawan baik di fb, nampak gambar Kaabah, pasang niat nak pergi haji, terdengar ahli mesyuarat tingkap mengumpat tanpa sengaja, tulis aje. (itu kalau di rumah) - kalau di pejabat, anda tulislah hal pejabat.
SEBAB
menurut Prof Muhaya, secara saintifik perjalanan 40 hari yang ditulis secara tekal (konsisten) akan membentuk tabiat baru yang mempengaruhi cara berfikir dan kesegaran fizikal kita. Anda akan merasainya.
Tapi cuba dululah. Kata Cik Tipah, belum try belum tahu. Nak jadi putih melepak, gebu dan mulus, kena minum kolagen dan sapu krim, kalau sekadar berniat, lupakanlah hasrat suci lagi tulus anda itu. 

Dua sahaja malam ini. Tak boleh lebih-lebih.

Mahu menjadi sebahagian daripada rakan niaga atau pengurus online terus ke facebook Monalita Mansor atau e-mel monalitamansor@gmail.com

No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung