Monday, 16 March 2015

Simptom-Simptom Yang Perlu Anda Takuti


Teks; Monalita Mansor
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Kreatif. Bismillah.

Tak boleh menulis – tiba-tiba, kadang-kadang ribut pun tak, awan pun cantik, angin bertiup sepoi-sepoi bahasa Siam (bahasa Siam lembut sikit, sebab tu ramai orang suka makan kat restoran tom yam) kita langsung disapa perasaan kosong…kosong…Memanglah tertekan dan terasa nak campak aje pen-drive dan laptop mahupun komputer. Tapi sabar….ia tak lama.

Tak suka dengan karya sendiri – 
Bila baca mss sendiri – lebih-lebih lagi baru bab 22 katakan, rasa tak best aje. Rasa nak ulang balik, nak betulkan bab 1 atau bab 2 atau bab-bab awal. Nak-nak, lepas kena ‘kosong-kosong’ tadi, kit abaca pulak novel orang. Rasa pulak novel orang lagi best….adoi….

Tak sabar nak habiskan cerita 
Ini selalu berlaku pada orang yang menulis secara belasahan dan tak susun plot atau tak siapkan rangka. Perasaannya, nak cepat habis. Bukan pasal nak cepat habis pasal nak siap jadikan novel (itu perasaan penulis baru, mungkin) Cuma nak cepat habis. Nak keluar dari dunia tu dan habiskan begitu aje. Terasa macam cerita tu dah sesat barat sampai ke Dunia Baru (Orang Inggeris yang gelarkan Benua Amerika, masa mula-mula jumpa benua tu dulu. Dikatanya peribumi tu primitive, dia yang primitive, menjarah tanah orang…tak sedar!)

Lepas tu, macam penyakit kat atas tu, mula nak mengundur dan nak menulis balik. Lepas tu rasa ‘down’ sebab dah macam rasa otak tu dah tumpul dan kreativiti dah hilang.


Rasa tak ada upaya nak menulis lagi.

Bila dah siapkan satu karya, perasaan yang datang ialah ‘habislah aku. Idea aku dah kering. Aku dah tak ada cerita nak tulis….’)

No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung