Thursday, 17 July 2014

Ahlan Wa Sahlan, Lailatul Qadar

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Kreatif. Bismillah.

Lailatul Qadar sinonim dengan masyarakat Melayu dengan kepercayaan Malam Tujuh Likur. Kebiasaannya pada malam ke 27, pelita dipasang di sepanjang jalan menuju ke rumah dengan kepercayaan dan harapan bahawa malaikat akan 'nampak' rumah kita. Kepercayaan seolah-olah malaikat itu makhluk Allah yang sama Zatnya dengan manusia, perlu bantuan,perlu petunjuk. Nauzubillah.

Lama kepercayaan itu bertapak dalam minda, sehinggalah ketika angin hidayah perubahan menderu pada pertengahan 80-an, saya kira. Pada masa itu, bertudung dianggap ganjil, hantu kum-kum, hantu kopek, sehinggakan untuk menjawat jawatan sebagai petugas kaunter pun, saya diminta untuk menanggalkan tudung. Huh! Pernah juga saya diminta bertudung pada hari Jumaat sahaja dengan alasan hari Jumaat 'orang pergi sembahyang Jumaat'. 

Alhamdulillah, semakin menginjak dewasa dan semakin menuju ke penghujung hayat, semakin banyak pengisian dan ilmu dipermudahkan. Buka sahaja televisyen, malah untuk menempah tiket melalui laluan raudah ini (Majlis ilmu itu merupakan taman syurga) selama 24 jam, anda bisa dengan kemudahan Youtube. 
Bermula dengan pengisian malam hari raya yang saya isi sepenuhnya berpandukan artikel di dalam majalah Iman pada tahun 2012 di katil hospital, kehadiran malam-malam indah dan penuh pahala ini ingin dirai dengan cara yang sepatutnya.

Tidak perlu dihairan dengan keajaiban pokok tunduk, waima kubah masjid sujud sekalipun, isi sahaja malam-malam ke sepuluh dalam fasa pembebasan daripada api neraka ini dengan zikir, tahlil dan tahmid bagi perempuan yang diberi cuti. Bagi yang tidak, ayuh isikan dengan terawikh, witir, solat sunat taubat, hajat, tahajjud, istikharah atau sunat mutlak sekalipun dan letakkan dahi dengan keseluruhan rasa rendah diri. Mohonlah, bercakaplah dengan Yang Maha Pemberi, Yang Maha Penyayang dan Yang Maha Pengasih.

Sudah-sudahlah dengan langsir baru, baju baru, semua apa pun yang baru kerana peluang keemasan begini datang setahun sekali. Sedang yang 'baru' itu boleh dibeli dan dicium harum kedainya hari-hari.

Bagi yang rusuh hatinya, tergugat resah, mengharap sesuatu yang tak pasti, atau terduga dengan sesuatu yang dirasakan teramat berat, bolehlah ringankan kepala tunduk sujud mengharap Allah memberikan jawapan dan penyelesaian yang terbaik buat semua masalah kita.


Wallah hu alam.


Suri rumah atau bakal suri rumah

#Nak bekerja dari rumah
#Anak-anak merengek-rengek 'duduk taska tak best!'?
#Penat dengan politik pejabat?
#Rasa tak dihargai lagi dek kawan-kawan sekerja?
#Nak jana pendapatan pasif?


sertai Akademi Bekerja di Rumah. Tanya saya di monalitamansor@gmail.com


No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung