Monday, 30 December 2013

Konsep Bahagi Tiga

Teks : Monalita Mansor
Foto : Carian Google


Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Fakta mengejutkan daripada wall Facebook Tuan Shamsuddin Kadir, 30% perbelanjaan majoriti keluarga di Malaysia telah dibazirkan tanpa disedari. Sama ada kita sedar atau tidak. Beliau mengungkapkan bahawa masalah pembaziran ini mungkin berpunca daripada kurangnya ilmu dalam berhemat.

Apa dia ilmu berhemat? Adakah diajar di sekolah-sekolah dulu? Tak ada rasanya. Kita diberitahu agar berjimat cermat tetapi tidak diberitahu cara berjimat itu bagaimana. Kita diberitahu agar menabung tetapi kita tak tahu berapa persen yang harus ditabungkan lalu kita menjawab, 'gaji dapat sikit, macam mana nak menyimpan?'

Saya tertarik dengan konsep bahagi tiga oleh mentor saya di akademi. Mungkin anda tidak perlu rigid dengan persen. Kerana ia akan memerangkap anda terutama bagi anda yang kurang disiplin (hehe...macam kenal aje. Macam kenal aje)
Setiap pendapatan yang anda terima,bahagikan kepada tiga bahagian

1. simpanan lupa (kalau dulu Tabung Haji amat selamat untuk simpanan lupa ni. Tapi sekarang tak lagi, sebab ia boleh diakses melalui bank-bank komersial)

2. modal - kalau anda berbisnes, kalau tidak mungkin boleh dijadikan tabungan juga

3. kegunaan
Selanjutnya anda bacalah nota daripada tuan Shamsuddin Kadir ini. 

Bismillah. 


Berdasarkan pengalaman kami menjayakan kursus dan mendapat maklum balas dari pembaca buku, facebook dan sebagainya.

Kami dapati, majoriti keluarga membazirkan lebih dari 30% perbelanjaan mereka. Jangan terkejut, mereka tidak merasakan ianya membazir, kerana tidak memiliki ilmu di dalam isu itu.

Masih mengeluh kerana duit tidak cukup, sebaliknya tidak mahu berubah. Ini isu yang paling banyak berlaku di dalam masyarakat kita. Apabila saya berjumpa dengan seseorang, melalui bahasa yang digunakan, kita kadang kala dapat melihat tabiat hidupnya yang membazir.

Macam mana hendak hidup dengan relak, apabila banyak pembaziran berlaku dalam setiap punca-punca perbelanjaan.

1. Pemilhan kereta yang ingin dibeli

2. Perancangan sebelum keluar rumah untuk ke mana

3. Pengunaan air di rumah, termasuk sewaktu mandi, ataupun sewaktu anak-anak di bilik air.

4. Perayaan-perayaan yang di luar amalan Nabi

5. Menyambut hari-hari jadi mengikut bulan Masihi - sedangkan umur itu tidak mengambarkan umur di dalam Islam. didik anak solat sewaktu umur 7 tahun mengikut tahun Masihi ataupun Hijrah ?

6. Perhiasaan yang sebenarnya adalah manipulasi penjual dan pencipta produk

7. Produk-produk kecantikan yang melebihi tatasusila seorang beragama dan juga seorang yang cerdik yang tahu bagaimana teknik marketing barat mengubah persepsi.

8. Tidak membaca buku secara konsisten, yang dibaca majoriti adalah suratkhabar

9. Kedatangan tahun baru, tiada perubahan yang ingin dibuat dalam cara hidup.

10. Bil telefon - bercakap untuk apa

11. Membeli secara online itu dan ini, yang tidak ditapis dahulu

12. Beli-beli dan beli lagi ketika pasaraya membina perangkap 'Promosi Jualan'

13. Tidak mengamalkan doa tolak masalah dan hutang.

14. Suka makan di luar.

15. Fasih dengan gajet-gajet terkini, tetapi ketinggalan dalam perlaburan-perlaburan terkini.

16. Suka ikut apa orang lain buat.

17. Banyak membazir sewaktu menghantar anak-anak ke Tadika, yang kosnya tinggi.

18. Membeli kasut dan beg baru untuk persekolahan baru. Walaupun anak tidak menunjukkan perubahan sikap kepada yang lebih baik. Kasut dan beg termasuk pakaian sekolah tahun lepas, yang masih digunakan.

Insyaa Allah anak-anak saya, yang bersekolah, menggunakan beg tahun lepas. Untuk kasut sekiranya masih muat, saya hanya tambah kasut baru 1 pasang, untuk memberi motivasi sahaja. Ini kerana kaki-kaki anak saya cepat membesar. Saya suka membeli pakaian yang lebih besar supaya ianya boleh dipakai antara 1 -3 tahun.

Ulangan |
Kami dapati, majoriti keluarga membazirkan lebih dari 30% perbelanjaan mereka. Jangan terkejut, mereka tidak merasakan ianya membazir, kerana tidak memiliki ilmu di dalam isu itu.

Astaghfirullah. Wallahu A'lam.

Lain sekolah, lain ajarannya. Hormati perbezaan.

 • Salam tuan... mohon jasabaik tuan menjelaskan apa maksud bagi yg nombor 17 iaitu membazir sewaktu menghantar anak-anak ke tadika... tq
  8 hours ago via mobile · Like · 1
 • Shamsuddin Kadir Tuan Kerel Anuar yang dirahmati Allah, menghantar anak ke tadika-tadika yang ada status ataupun berjenama.
  8 hours ago · Like · 6
 • Shamsuddin Kadir Tiada kajian, yang menunjukkan anak-anak yang pandai membaca sewaktu umur 4-5-6 tahun dapat menjadi manusia yang hebat apabila besar nanti.

  Ataupun anak-anak yang pandai sifir sewaktu usia terlalu muda menjadi saintis.
  8 hours ago · Unlike · 29
 • Kerel Anuar Oh begitu maksud tuan.. saya bcadang nk hntar anak ke tadika tahun depan.. tapi tadika biasa2 berhampiran rumah jer... terima kasih tuan kerana jawapan yang diberikan..

No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung