Monday, 10 February 2014

Benarkah Monday Blues?

Teks : Monalita Mansor
Gambar : Carian Google

Assalamualaikum dan Salam Serumahtangga. Bismillah.

Mak-mak, cik puan-cik puan para suri rumahtangga. Hari ni tengah bulan, mungkin tak ada bil nak dibayar dan tak ada keperluan nak mendekati kaunter bank, pejabat pos, menukar kad pengenalan dan sebagainya.
Kalau ada, saya nasihatkan dan minta tolong, hindarkanlah hari Isnin.

Tolong! Tolong! Tolong!

Anda tahu tak penantian itu suatu penyiksaan? Walaupun sebenarnya anda menunggu lima belas minit sahaja tapi pasti anda akan merungut kepada rakan sebelah anda, "dah dekat setengah jam tunggu, tak bergerak-gerak lagi."

Kenapa saya nasihatkan anda jangan dekati kaunter pada hari Isnin?

- orang ramai nak bayar bil, nak bayar cukai pintu, cukai tangga dan cukai piring
- kaunter ada, tapi petugas tak ada.
-petugas ada tapi bergegas siapkan laporan mingguan, laporan itu, laporan ini atau tugasan mingguan yang mesti dilunaskan pada hari Isnin dan ada garis mati.
- petugas MC, bangun pagi tak boleh angkat kepala...kedebom - migrain
- anak petugas demam, ada kes kecemasan 
- pasar tutup jadi tumpuan beralih kepada kaunter-kaunter tempat warga pencen berborak-borak di dalam suasana berpenyaman udara.
- petugas kena ganti petugas lain di cawangan lain sebab petugas cawangan tu cuti kecemasan.

Catatan ini nampaknya seperti lelucon tetapi itulah yang kerap berlaku. Sudahnya, anda akan diserbu rasa negatif yang tak terhinggakan kerana terasa membuang masa menatap nombor di paparan elektronik itu bergerak satu persatu. 

Solusinya? datanglah pada hari Selasa, Rabu dan Khamis. Kerana pada hari itu, jarang sangat akan berlaku kes-kes seperti di atas.

**********************************************************************

Masih mencari-cari produk untuk diniagakan walaupun niat nak berbisnes sudah ada. Juga perlukan pasukan sokongan untuk mengampu diri anda supaya berdiri teguh? PM Monalita Mansor atau pasukan Akademi Bekerja di Rumah.No comments:

Post a comment

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik Tabung